Hørelse – en vigtig, men overset, sans

hørelse feb 27, 2018 No Comments

En sund hørelse er en forudsætning for at kunne kommunikere med andre mennesker. De færreste mennesker behersker tegnsprog, og skal man kommunikere med et menneske uden hørelse, eller med markant nedsat hørelse, er det vigtigt enten at kunne gøre sig forståeligt på tegnsprog, eller have en meget tydelig artikulation. Og så bliver det pludselig ikke så nemt og gnidningsfrit at føre en samtale, som det er med en hørende person.

Døve mennesker og mennesker med stærkt nedsat hørelse kan af og til føle sig sat uden for sociale sammenhænge. Hvor personer med en sund og intakt hørelse fint kan skelne enkelte stemmer og samtaler fra hinanden, vil disse for en person med høretab glide sammen i én stør mumlen eller summen. Dertil kommer smerten ved at miste evnen til at høre sine kære børns eller ægtefælles stemmer, når hørelsen gradvist aftager.

Hørelsen er vigtig for interaktion med omverdenen

Når man mister hørelsen, mister man således evnen til at kommunikere ubesværet med omverdenen – og dette medfører ofte, at personer som har mistet hørelsen helt eller delvist, isolerer sig og trækker sig ind i sig selv. Den manglende kontakt kan føre til depression og irritation over ikke at kunne forstå andre – og ikke at kunne socialisere som før, på lige fod med de nærmeste.

Derfor er det vigtigt, at du er yderst opmærksom på ikke at overbelaste din hørelse. Er skaden først sket, er der ingen vej tilbage – hørelsen forsvinder for altid, når den forsvinder. Du kan få høreapparater, som fungerer upåklageligt, men den ægte, originale vare er stadig den bedste.

Hvordan beskytter jeg mig imod høretab og høreskader?

Alders relateret høretab er der ikke så meget at stille op imod – men der er heller ingen grund til ligefrem at hjælpe det på vej, så du bør altid beskytte dine ører, når du er til koncert, og samtidig undgå overdreven brug af hovedtelefoner. Har du mistanke om, at du har mistet noget af din hørelse, kan du bestille tid til en gratis høretest på Hørecenter Odense.

Astrid Pedersen